LegeaEstatua eta Zuzena

Zenbat balio du Olinpiar urrezko domina? Olinpiar urrezko domina osatzea. Zenbat urrezko domina lortu du?

Olinpiar Jokoak munduko kirol ekitaldi aurreratuenetakoak dira. Zale askok irekiera ekitaldia eta lehiaketa gehiago bilatzen dituzte. Eta joko guztiekin, asko urrezko domina olinpikoari buruzko galderei buruz galdetzen zaie, zer metal egiten den. Esate baterako, Sochi-ko dominak izan ziren, agian, Olinpiar Jokoen historiako handiena. Sari Olinpikoen parametroak nola eta zergatik aldatzen diren azaltzen saiatuko gara.

Historiatik

Sari ugari irabazi dituzten atleta gehienek, aho batez, ziurtatu dute Olinpiar Jokoetako domina onena dela. Ez da kasualitatez horietako askok gainditu mundu mailako lehiaketak hobeto prestatzeko beren bizitzako etapa garrantzitsu honetan. Lehenengo "moderno" Jokoak 1896an ospatu ziren, eta orduan lehenengo dominak garatu ziren. Lehen hiru sarietarako ematen dira. Esan beharra dago antigaineko jolasetan, hala nola, ez ziren dominak. Bakarrik Olinpiar mugimenduaren historia modernoan agertu ziren . Lehen Olinpiar Jokoak irabazlearentzako domina eta zikloa zilarrezko 925 proba zuzendu zituen eta hirugarren postu bat izan zen, sei gramoko urrezko domina lortu zuena. Ezagutu zenbat pisatzen urrea Olinpiar Garai horretako domina ezinezkoa da, diametroa 60 mm-raino iritsi zen eta 3 mm-ko lodiera zen.

Lehenengo Jokoak (1896, Grezia) irabazleak 43 sari irabazi zituen. Medikuntza bakoitzaren alde Zeus irudikatu zen, mundua Nika jainkosarekin zutik zuela. Atzealdean Akropolia zen greziar inskripzioa: "Nazioarteko Olinpiar Jokoak". Diseinuaren ideia Jules Chaplin artista izan zen. pisua urrea Olinpiar Domina 47 gramo bakarrik izan zen.

Diseinua nola aldatu zen

Pixkanaka-pixkanaka, domina itxura (tamaina, diametroa, diseinua, forma) hasten da aldatu. Esate baterako, 1900 sari banakako formatuan (53 gramo pisatzen zituzten), Nicky jainkosaren irudia laurogei koroa eta bestea zutik zutik zegoen. Hirugarren Jokoak, olinpoko dominak altxatu ziren, bereziki lehen aldiz brontzezko kateekin. Ia 100 urte igaro dira eta 1998an sariak banaketa osagarriarekin sortu ziren, zinta txertatzeko egokia zelako. Ondoren, erabakia etengabe erabili zen.

egitura

Hala ere, ez bakarrik diseinua, baizik eta konposizioa ere Olinpiar urrea Medalla etengabe aldatu zen, eta ez bakarrik urrea. Esate baterako, Londreseko Jokoetan, brontzezko saria kobrezko aleazio bat izan zen (% 97), zinka (% 2,5) eta tin (% 0,5). Zilarrezko% 92,5eko zilarraren zilarraldea eta% 7,5eko gainerakoa kobrea da. Urrezko domina, ordea, arraroa zen zilarrarengandik (% 92,5) eta kobrea (% 6,16), urrea ez zen ezer,% 1 ingurukoa. Hau da, hauen arteko desberdintasunak ez direla berezikoak, edozein kasutan, konposizioari dagokionez. Zaila da orain zenbat kalkulatu Merezi du Olinpiar urrea Domina: merkatuan brontzezko sariagatik 150 errublo ordaindu beharko lirateke, zilarrezkoak, 10.000 errublo baino gehiago, eta urreak 20.500 errublo ordaindu beharko lituzke. Hala ere, benetan da kasua?

Hala eta guztiz ere, ezin dugu esan Jokoen historian urre garbiko domina ez zegoela. 1908an britainiarrek beren eskuzabaltasuna erakutsi zuten Olinpiar Jokoetan eta 583. urterako urre purearen sariak eskuratu zituzten . Egia esan, dominak baino jubileu txanponak ziren. Hori dela eta, gutxi gorabehera imajina dezakegu zenbat pisatzen urrea Olinpiar Medalla: gutxi gorabehera 21 gramo.

forma

Ez zen esperimenturik izan sari moduan. Jakina, domina gehienak forma biribilak dira oraindik, baina aldakuntza laba eta laukizuzenak ere aurkitu dira. Esate baterako, Parisko Olinpiar Jokoak atalean plaka deiturikoak sarituak izan ziren: sari angeluzuzenak, inskripzio bakar bat ere ez. Eta Parisen ospatu zen erakusketa egin zuten.

Besoak edo lepoan?

Aipagarria da 1960. urtea baino lehen, Olinpiar domina eskuz eskuetan eman zutela, hau da, ez ziren lepoan zintzilik. Italiarrek egoera hori zuzentzeko erabaki zuten lehenengoa izan zen - brontzezko katea sortu zuten olibondoen adarretan. Hala eta guztiz ere, ekitaldian, neskak guraizeekin zutik zeuden - bat-batean, atleta ez zitzaion gustatzen bere lepoan zintzilikatu nahi zuen domina, eta ez zuen eskuan eman. Hala eta guztiz ere, berritasunak aintzat hartu du, eta, orain, sari guztiak lepoan zintzilikatzen dira, eta horretarako kate edo zinta ditu.

Galdera gain "zenbat pisatzen du" urrea Olinpiar Medal ", lehiaketetan saritutako sari ugari ere interesatzen zaizkio, esate baterako, ikertzaileek esaten dutenez, Sochi-ko Joko Olinpikoetan erregistratutako zenbaki bat 1300. urte inguruan izan zen. Zabalkuntza hori, gainera, jokoen programa ere zabalagoa izan da. Vancouverko Vancouvereko 86 multzoko domina lortu zuten, eta Sochi-ko 98. Chamonixeko Neguko lehen jokoetan 16 sari lortu zituzten (9 kirol).

Ordez bat domina - etxea

Baina antzinatean ez zen zenbat pentsatu Merezi du Olinpiar Urrezko domina. Antzinako greziarrek eta erromatarrek ez zuten jakin beren existentziari buruz, eta sariak baitziren etxeak, lurrak, urrezko txanponak. Lehen Olinpiar irabazlea Herculesek oliba-adar bat lortu zuen sari gisa, eta ez zen ezer egin. Era berean, garrantzitsua da garai hartan irabazle bakarra irabazi zuela. Handik urte geroago, 1984an, sari kopurua handitu egin zen, eta gaur egun hiru irabazleei ematen zaizkie dominak.

Olinpiar Medal Records

Hala ere, atletek ez ezik, erregistroak ere sari-sortzaileek egin zituzten. Esate baterako, Vancouvereko dominak irabazi zituzten domina gehienak - 576 gramo pisatzen zituzten, Salt Lake City-n sarietan 567 gramo pisatzen zituzten. Tamaina handienak Turinen dominak izan ziren, CDak bezalakoak. Gutxiena, esan dugun bezala, 1908an Londresen atletei emandako domina izan zen.

Sochi-en saria: ezaugarri

Eskala handiko ekitaldietarako sariak ekoizteko prozesua oso konplexua da, ez da kasualitatea olinpiar urrezko domina bakoitza (argazkiek erakusten dutenaren arabera sari banakuntza desberdinak izan daitezkeen urteetan) banakako eta bereziak dira. Esate baterako, Sochi-ko Games-ekin sortutako laginak probak eta probak gainditu zituzten. Kopia bakoitza ez zen soilik ebaluatu, baina kalitateari dagokionez. Esate baterako, Sochi-ko domina edozein gorabehera jasateko gai da, xanpainaz bainatzen edo hortz bat bilatzen baduzu.

Sochi Olinpiar urrezko domina estandar goreneko zilarrez egindakoa da (525 gramo metal sari bakoitzeko) eta sei gramo urre. Bide batez, KOIk hala eskatzen du. Baina zilarrezko eta brontzezko dominak material egokiak ziren guztiz. Halaber, aipatu beharra dago Olinpiar Jokoak eta Joko Paralimpikoak sariak pisu, diseinuan eta tamainan direla. Horrez gain, Braille alfabeto berezi baten elementuak dituzte, inskripzioak irakurtzeko eta ikusle txarrak dituzten txapeldunak irakurtzeko.

Atleta askok olinpiar domina mantentzen dute euren bizitza lortzeko. Baina hauen artean preziatua sariarekin nahiago dutenak daude. Esate baterako, Tommy Smith-ek 2010ean bere domina salgai jarri zuen arren, Estatu Batuetan arrazismoa aurre egiteko egin zen. Otilia Edřejčak Poloniako igerilari batek bere domina saltzen du leuzemia duten haurrek laguntzeko.