Kirolak eta FitnessFutbola

Euro-1988ko futbola: emaitzak eta gertakari interesgarriak

Europako Futbol Txapelketa azkenik iritsi da Alemanian - txapelketa honetako talderik onena. Euro 1988 ez zen eskandalarik gabe. Herrialdearen kokapena aukeratu ondoren, kanpalekuko sozialistek gertakariaren boikot bat iragarri zuten, antolatzaileek Berlingo haranean jokatuko balute . FRG ez zuen saiatu patua. Oro har, txapelketa interesgarria izan da. Une honetan talde nazionalak ez du lortu altua lortzeko. Baina Sobietar Batasunak bira eman zuen azkenean. Taldeak bi aurreko txapelketak galdu eta titulua irabazi zuen, baina bidean Holandako koa izan zen.

Formatua

1980. urteaz geroztik, dagoeneko zehaztu zen txapelketaren formatua. Azken fasetan, zortzi talde jokatu ziren: sailkapen taldeen eta ostalariaren herrialdeko zazpi irabazle. Taldeak bi azpitaldeetan banatu ziren. Semifinalean jokatzeko aukera taldean bi taldeek jaso zuten.

Hiriak eta estadioak

Euro-1988 futbolean zortzi Alemaniako eremuak hartu zituen 1988ko ekainaren 10etik 25era.

• "Volksparkstadion" Hamburg-en (edukiera - 61 200).
  • "Parkstadion" Gelsenkirchen-en (edukiera: 62 000).
  • "Münggersdorfer" Colonia-n (47.000 gaitasuna).
  • "Waldstadion" en Frankfurt am Main (61.000 gaitasuna).
  • Hanoverko Behe Saxonia estadioan (50 503ko ahalmena).
  • "Reinstadion" Düsseldorf-en (ahalmena - 55.850).
  • "Olympiastadion" Munichen (gaitasuna - 69.000).
  • "Nekarstadion" Stuttgart-en (ahalmena - 50.000).

Arenas guztiak primeran prestatuak ziren, hau ez da harritzekoa. Alemaniak futbolari ekitaldi garrantzitsu bat egin du (FM-74), beraz, ñabardurak guztiak ezagutu zituen. Ez da ezer aukeratu herrialde hau hautatua, zortzi herrialde borrokatu zituelako.

Txapelketako sailkapena

1986ko otsailaren 14an egin zen zozketa. 32 talde parte-hartzaileek ezagutu zuten norekin jolastu, eta udazkenean lehenengo topaketak egin ziren.

1. taldea

Taldearen sailkapenean (taldeko okupazioen arabera):

• Espainia (10 puntu);
  • Errumania (9 puntu);
  • Austria (5 puntu);
  • Albania (0 puntu).

Errumaniako selekzio nazionala Espainian etengabeko topaketak egin da torneo handietan. Espainiako espainiarrei omenaldia egin behar izan zuten beti. Asko errumaniarrek gaizki jokatu zuten eta oker egongo da. 25 urte, Espainia 4 aldiz irabazi zuen, 3 aldiz marraztu eta 3 aldiz galdu zen Errumania. Beraz, abantaila hau gutxienekoa da.

Euro-1988ko sailkapenean, Errumaniako azken finean "Furies" lehiatu zen. Urte haietan konposizio ona izan zen jokalari onenekin. Errumaniarrek bikain jokatu zuten arren, espainiarrek puntu bat lortu zuten taldean, eta azken fasera joan ziren.

• Malta (2).

Italiako Euroko selekzioaren aurreko hautaketa huts egin du, baina honek gainditu du, baina arazorik gabe. Italiako lehendakari nagusiak Suediar eta Portugaldarrak izan ziren. Bigarrenak, ordea, ez zuen ergelkeriaren alde egin. Munduko Kopan arrakasta gutxi izan ostean, Portugalek desagertutako jokalari asko galdu zituen. Gainerakoak taldean elkartasunarekin utzi zuten. Horregatik, taldea ez zen arriskurik.

Suedia oso gogorra izan da. Nazioko taldeak italiarrak irabazi zituen arren, baina partidetan beste puntu garrantzitsu batzuk galdu ziren.

• Norvegia (4).

Sobietar talde nazionaleko borroka gogorrean berriro ere txapelketa garrantzitsu batera iritsi zen. Euro 1988an Valery Vasilyevich Lobanovskyren lana egin zuen. Talde nazionala talde zaila bihurtu zen. Hemen daude Europako txapeldunak eta GDR zailak. Horrez gain, kanpoan zeuden bi talde, baina sorpresa bat eman zezakeen.

Islandiarrek harritu egin dute berehala, Frantziak (0: 0) puntuak kenduta, eta ondoren, SESB (1: 1). Udazken berean, Lobanovsky taldeak Frantziako 2-0 irabazi zuen. Hurrengo urtean garaipen berriak lortu zituen, eta horri esker, taldea Euro-1988ra joan zen.

4. taldea

posizioa:

• Ingalaterra (11);
  • Yugoslavia (8);
  • Ipar Irlandako (3);
  • Turkia (2).

Euro-1988 Yugoslavia eta Ingalaterrako konposizioen sailkapenean berdinak izan ziren. Azken urteotan erakutsi dute taldeek maila berean dutela eta dena gertatuko dela. Hautaketa honetan ingelesek "futbolaren sortzaileak" izenburua lortu zuten, aurkari nagusiaren bi aldiz irabazi baitzuten. Belgraden etxeko partidak 4: 1 galdu du.

Bi taldeek leku egokiak hartu zituzten liderrek eraginik gabe.

• Zipre (1).

Iraganeko Holandako talde nazionalak galdu egin du. Une honetan, indar guztiak bota ziren Euro-1988ra iristeko. Taldearen emaitzek ez zuten denbora luzez entrenatu Rinus Michels entrenatzaileak. Horrez gain, Herbehereak zortea izan zen taldearekin. Poloniako eta Hungariako talde nazionalak ez zuen lehenbiziko distira izan, nahiz eta Holandarrek Mexikoko txapelketan sartu ez zutela onartzen. Europako Txapelketa-80ko hautaketarako ondoren, greziarrak itzalak sartu ziren berriro. Zipreko beldurra ez zen zentzurik. Hala eta guztiz ere, Cypriot-ekin gertatu zen partida gertatu zen. Horregatik, errepikapena antolatu beharra zegoen. Holandako fan batek petardea bota zuen zelaira, eta Txipeko atezaina aritu zen (Herbehereak 8-0 irabazi zuen garai hartan). Errepikatu bat izendatu zuten, eta abantaila Herbehereetako atzean zegoen (4: 0).

6. taldea

posizioa:

• Danimarka (8);
  • Txekoslovakia (7);
  • Gales (6);
  • Finlandia (3).

Azkeneko taldeek borroka gogorra gogoratu zuten azken minutuetara arte. Oraintxe bertan arrazoia ez zen talde nazionalen indarra, baina gogokoen jokoa geldoa zen. Danimarkan, urte haietan ez zen arriskutsua, Galesekin berdinketarekin jokatu zen, etxean irabazi eta errepidea galdu zuen. Danesen aukeraketa amaitzean, lehen postua lortu zuten, eta irteera Gales-Txekoslovakiarekin partekatzen zen. Txekiarrek irteera bat galdu dute dagoeneko, eta galesek garaipena behar zuten. Baina lehenik Galesek galdu ez zuen eta Danimarkara lagundu zuen.

• Luxenburgo (1).

Aukeraketa hasi baino lehen, Belgika izan zen gogokoena, eta horrek arrakasta handia lortu zuen azken Munduko Kopa. Espezialistek uste dute Bulgaria eta Eskoziak erresistentzia izango luketela, eta munduko pisu gehiena ere bai. Ondorioz, gogokoenak Euro-1988an iraun zuen. Sentsualki, Irlandak irabazi zuen taldea, eta inoiz ez zen txapelketetan sartu. Jack Charlton entrenatzaileak entrenatu zuen futbol erakargarria erakusteko. Emaitza berehala iritsi zen. Taldeak Belgika ez galtzeko ez zuen lortu, eta, ondoren, Eskozian irabazi zuen eta etxetik irabazi zuen etxean. Hala eta guztiz ere, Irlandak azken fasea Scotland-Bulgaria partidaren menpe zegoen. Zozketa bat ere atera zuen azken taldea, eta azken minutuan atera zen. Gary Mackeyk 86. minutuan gola lortu du. Interesgarria da, Jack Charlton berak arrantza bidaia egin zuen Euro 1988an arrakasta izan zuenean. Oporrak atzeratu egin behar ziren ...

• Danimarka (0 puntu).

Danimarkak, gero asko jarraituz, ezin izan zuen miraria egin, partida guztiak galduz. Talde entrenatzaileak (Piontek) taldea utzi nahi izan zuen, baina lidergoak konfiantza eman zion aukeraketa egiteko.

Espainiako selekzioak Italiako bigarren etapa galdu du gutxieneko puntuazioarekin. Alemania gainditu behar zuen. Bere egoera ezaguna da - duela urte asko antzeko zerbait egiteko beharrezkoa zen. Alemaniarrek urteetan zehar areagotu egin dira, Franz Beckenbauer zubi ospetsua entrenamendu zubira igo da, espainiarrek erreskate miragarrian sinetsi baitzuten gutxi. Horrez gain, FRG errazagoa izan zen jokatzeko, etxean eta zaletuari esker. Alemaniarrek "selekzioak" gainditu dituzte (Fellerrek bi puntu lortu ditu) eta lehen postua lortu du. Italiako taldea bigarrenean dago puntu kopuru berdinean, baina helburu gutxiago ditu.

Adzelio Vicini italiarrak prestatu zituen. Taldeak zaleei harritu zizkion jokoarekin. Italiarrek ostalarien zozketan jokatu zuten eta garaile atera ziren. Atezainak atezaina egin du. Bide batez, taldeko etapa bakarra italiar galduak izan ziren.

B taldea

posizioa:

• SESB (5 puntu);
  • Herbehereak (4 puntu);
  • Irlanda (3 puntu);
  • Ingalaterra (0 puntu).

SESB Euro 1988an zalantzan jartzen hasi zen. Badago kondaira, hasiera txarra dela eta, kirol kazetari batek artikulu bat idatzi zuen: "Sobietar Errepublika Sozialista Alemaniara joan zen txartela?" Zein kazetari eta egunkariaren artikulu iraingarritzat argitaratu zen - inork ez daki.

Bigarren zatiko partida Sobietar Batasuneko jokalariekin lotu zen, baina puntuak lortu ahal izan zituzten. Holandako aurkako partidua mirari batek irabazi zuen. Futbolean egoerak esaten zaie "errebotea". Taldeak garaipena lortu du, Vasily Ratz defendatzaileak. Hurrengoa Irlandaren aurkako partida bat zen. Hemen dena ez zen hain arrosa. Ronnie Whelanek bere burua bereizi eta taldearen garaipena ekarri zuen. Protasovek 25 minutu egin zituen bilera amaitu aurretik, baina oraindik ezin izan zuten galdu.

SESBren taldearen osaera aipatu behar da. Euro-1988 garai hartan Sobietar Batasuneko futbol jokalari ospetsuena irabazi zuen. Oleg Protasov, Alexander Zavarov eta Igor Belanov izan ziren. Defentsa defentsan zegoen: Vasily Rats, Sergei Aleinikov, Vagiz Khidiyatullin, Oleg Kuznetsov eta Anatoly Demyanenko. Erdilari artean identifikatu daitezke: Gennady Litovchenko, Alexei Mikhailichenko eta Sergei Gotsmanov. Atea Rinat Dasayevek babesten zuen.

SESB taldeak talde distiratsua jokoaren azken partiduan soilik bete ahal izan zuen. Ingalaterrarekin alderatuta, sarrera guztiak galdu ditu dagoeneko. Britaniarrak huts egin du txapelketan, hiru partidetan galduta. Tragedia nagusia Irlandako porrota izan zen. Bizilagunek oraindik gogoratzen dute joko hori eta historiako onena deitzen diote.

finalerdia

Herbeheretako taldea askotan alemaniarrei ekin zioten, baina ezin izan zuten txapelketa garrantzitsu bat irabazi. Euro-1988ko analista erdi-finaletan apaizari lehentasuna eman zion, baina "laranja" sentsazioa sor dezake.

Partida lasaia zen, alemaniarren abantaila txiki batekin. 55. minutuan, foul bat zalantzazko arbitroak zigorra ezarri du Holandako golean, eta Matthaus puntuazioak. Herbeheretako talde nazionalak aurkariaren helburua lortu zuen. Alemaniarrek defentsa lortu zuten. Eta orain, 74. minutuan, "laranja" penalti bat irabazi du, Ronald Koeman erroreen partiturak gabe. Borroka denbora gehigarrira iritsi zen, baina Marco van Bastenek ez du Alemania aukera 90 minututan utzi.

Stuttgart-en bigarren semifinalean, SESB eta Italia talde nazionalak elkartu ziren. Sobietar taldeek futbol bikaina erakutsi zuten eta etsaia baino askoz ere hobeto begiratu zuten. 60. minutuan, Lytovchenko lehen gola lortu zuen. Bi minutu beranduago, bigarrena italiarren ateetan iritsi zen. Oraingoan, Oleg Protasovek bere burua bereiztu zuen. Taldeak beste bat gehiago izan liteke, baina partida bi golak aprobetxatu zituen. Jokalari erasotzaileek zaleen txalo merezi dute.

Euro-1988ko Futbol Txapelketa Nazionala

Europako txapelketen historian lehen aldiz, bi aldiz irabazi zituen arerioak. Lehen partiduan, Sobietar Batasunak gaizki jokatu zuen baina irabazi zuen. Bigarren partida berdinean zegoen, une batzuetan Lobanovsky taldeak aurkaria gainditu zuen baina ezin izan zuen irabazi.

32. minutuan, Gullit gola lortu zuen. 54. postuan, Van Basten kontuari amaiera eman zion. SESBren talde nazionalak ez zuen amore eman, atentatu holandarreko erasoak egiteagatik, baina ezin izan zuen lortu.

Taldeak zaleen errespetua irabazi zuen herrialdean, galerak izan arren. Jokalari bakoitzari 25 mila dolar inguru esleitu zitzaion lidergoa, garai hartan oso ona baita. Euro 1988 SESBen azken txapelketa arrakastatsua izan zen. Horren ondoren, Italiako Munduko Txapelketan porrot egin zuten eta Sobietar Batasunak erabat utzi zuen.